Suvun historiaa

Koististen suvun varhaisvaiheita

Koistiset ovat yksi vanhoista, alkuperäisistä savolaissuvuista.

Savon vanhimmassa veroluettelossa vuodelta 1541 suku mainitaan Rantasalmella, joka tuolloin käsitti huomattavan osan koko Savon maakunnasta. Henrich Koistisella oli tuolloin tila Rantasalmen kylässä ja Staffan, Nicolas sekä Anders Koistisella tilat Keriharjulla (etunimet ajankohdan ruotsinkielisessä kirjoitusasussa).

Rantasalmen pohjoispuolella sijaitsi Tavisalmen pitäjä, jonka Saamaisista on varhaisin merkintä kahdesta Koististen omistamasta tilasta 1550–60-luvuilta.

Pohjanmaan Kalajoen ja Pyhäjoen ’Savoihin’ sukua asettui jo 1550-60-luvuilla ja Kainuu-Oulujärvi -alueelle 1550-luvulla.

Koistiset nykyisin

Suomessa on nykyisin runsaat 4 000 henkilöä, jotka kantavat sukunimeä ”Koistinen”. Ulkomailla nimeä kantavia asuu todennäköisesti useita satoja.

Historia ja sukutaulut kirjoina

Sukuseuran uusin julkaisu Koististen Suku II (Heikki A. Turunen, 2017) on monien vuosien mittava selvitystyö suvun kasvusta muutamasta uudisasukkaasta tuhansien sukupuuksi. Kirja sisältää myös Ari Kolehmaisen toteuttaman DNA-tutkimuksen tulokset. Kirjan voi tilata seuran toimihenkilöiltä.

Sukuseura julkaisi 2012 kaksiosaisen sukukirjasarjan Koististen Suku Historia ja Koiststen Suku Sukupuu. Koististen Suku II korvaa Sukupuukirjan. Aiemmin julkaistut kirjat on myyty loppuun, mutta suvun ja sukuseuran historiasta ja suvun tarinoista kertovaa Historiakirjaa voi tiedustella kirjastoista.